Apie mus
Kodėl pagalba nemokama?
Informacinis bankas
Naujienos
Sunku būna visiems

2015 liepos naujienos

2015 liepos naujienos

Ką mes veikėme Ukrainoje?

„Jaunimo linijos“ savanorių mokytojos Ugnės Kabelkaitės įspūdžiai iš kelionės į Poltavą:

Po vizito, išliko du stiprūs jausmai: susižavėjimas ir baimė. Nes visos karo pasekmės jau dabar atrodo baisiai: nemačiau fronto, tačiau užteko pokalbių su kareiviais, žuvusiųjų artimaisiais, persikėlėliais, savanoriais, kad pasidarytų aišku, jog bent jau Rytų, o gal ir visoje Ukrainoje nėra nei vieno karo nepaliesto ir jo metu ko nors nepraradusio žmogaus. O kai pradedu galvoti, kiek viskas dar gali užtrukti, darosi dar baisiau. Ir todėl man labai žavu matyti, kad žmonės ne tik galvoja, bet ir daro – patys buriasi į tarpusavio palaikymo grupes, kuria pagalbos liniją, svarsto apie psichologų mokymus ir kitaip bando padėti vieni kitiems išgyventi tai, kas gyvenant taikiai atrodo neįsivaizduojama.

Kuriant šį pagalbos telefoną bus remiamasi „Jaunimo linijos“ savanorių mokymų programa ir patirtimi.

Ugnė į Poltavą vyko kartu su Tomu Baranovu – Lietuvos emocinės paramos tarnybų asociacijos (LEPTA) vykdančiuoju direktoriumi. Šis vizitas – paramos fondo „Unija 1219“ projekto dalis. 

 

Nepatogi tema – seksualumas

Savanorė Gintarė po mokymų seminaro:

„Jaunimo linijoje“ sulaukiame skambučių iš vaikų, kurie nejaukiai krizendami užduoda jiems rūpinčius, su intymumu susijusius klausimus. Tada prasideda dialogas – iš kur kilo klausimas, kur girdėjo tokį ar anokį žodį, ar klausė dar kieno šio žodžio reikšmės. Dažnai išgirstame paaiškinimą, kad visi, kurių šie paklausdavo, sėkmingai išsisuka ar nuleidžia viską juokais. Tačiau vis dėlto – kaip svarbu (ir kartu sunku!) yra nuimti figos lapą nuo seksualumo, intymumo temų ir atsakyti į smalsiųjų klausimus, taip leidžiant jiems lipdytis adekvatų to vaizdą ir ramiai bei sąmoningai priimti šias temas. „Gėda“, „nepadoru“, „blogai“ ne seksas, o tai, jog jis mistifikuojamas, užrakinamas po devyniais užraktais ir ta nežinia ir neatsakyti klausimai ne tik iškreipia seksualumo suvokimą, bet ir skatina atsakymų ieškotis kitais, dažnai žymiai psichiškai žalingesniais kanalais. Nepasakys tėveliai – pasakys kiemo draugai, o jau kas liečia turinį – nebesužiūrėsi.

Gintarės rekomenduojamas trumpas (4:45) filmukas šia tema. 

Statistika: kiekvieną dieną „Jaunimo linija“ sulaukia bent maždaug 5 skambučių, susijusių su seksualumo klausimais.

 

Ieškome žmonių, kuriems esame padėję

Ieškome žmonių, kurie prieš metus, penkis ar dešimt metų skambino į „Jaunimo liniją" ir tas skambutis padėjo išgyventi sudėtingą gyvenimo situaciją ar net įveikti mintis apie savižudybę. Gal tai tu, o gal turi artimąjį, kuris gali papasakoti savo istoriją (viešai arba anonimiškai)? Parašyk mums ir padėk padėti kitiems jauniems žmonėms, kurie šiuo metu turi sunkumų.

Laiškų laukiame el. paštu juste@jaunimolinija.lt iki rugpjūčio 4 d. Jeigu gali, nurodyk ir telefoną, kad galėtumėme su tavimi susisiekti. Ačiū!